Напишете дума/думи за търсене

Как да се грижим за градината през август

Минаха ли горещниците? Не минаха ли? Кога ще може да се спи спокойно? Или да се работи в градината след 10-11 часа сутрин на по-приятна температура?

Очаква се оттук нататък поне през нощите да захладнява и да усещаме все по-добре настъпването на есента. Като знаем колко е непредвидимо времето през август (и като цяло напоследък), трябва да наблегнем на условностите и индивидуалните дейности в градините по райони. Е, насладете се на ваканцията си максимално. Растенията през август искат основно вода, тук-там мъничко храна и много любов...

Причината през август да е

подходящо да се извършват сеитби

и засаждане на нови растения

са именно по-хладните нощи. Въпреки това, специално внимание трябва да се обърне на почвата, нейната влажност и характеристики. Нищо не расте в суха и сбита почва освен плевели, а и те се мъчат. Ако имате „късмета" да разполагате с такава, помислете как да я подобрите, а семенцата и цветята стартирайте в съдове.

Какво да засадите или засеете през август и как да се погрижите да разцъфти е въпрос на личен избор и възможности. Ето няколко идеи от нас:

  • Рудбекията няма да се откаже да цъфти до късна есен, както и астрите и много други маргаритени красавици като кореопсис, гайлардия, аргирантема, ехинацея и други, за които сме писали многократно. 
  • Огнените багри на крокозмията ще ви изумят. Трудно ще намерите растения отгледани в контейнер, а и най-вероятно ще са сравнително скъпи. Луковиците са много по-приемливи за бюджета, но ще трябва да почакате до следващата година, докато се стигне до цъфтеж.
  • Подходящ е момента за сеитба на напръстници и други подобни двугодишни красоти. 
  • Можете да засеете сега ориенталски макове, които ще ви изумят с едрината на цветовете си.
  • Нека споменем и най-често отглежданите двугодишни цветя, които също се сеят сега. Това са теменужките, паричките и незабравките.
  • Ако сте пропуснали момента да си засадите грудки от далия напролет, то вече може да си закупите готови, направо отгледани в контейнер. Не бива да се притеснявате да ги прехвърлите направо в градината, макар да са в цъфтеж. 

За да се случи това без излишен стрес,

подгответе по-голяма от самия контейнер ямка,

обработете и разрохкайте хубаво наличната почва. Ако се налага добавете компост, добре угнил оборски тор или торф (според нуждата и наличностите). Може да се добави и мъничко гранулиран тор с бавно действие. Постарайте се да не нарушавате целостта на кореновата система при засаждането.

Полейте добре. Ако почвата е суха – няколко пъти. Следващите дни поддържайте почвата влажна, но не мокра. Не допускайте и пресъхване или увяхване.

Бъдете бдителни за поява на мана или други характерни заболявания.

Продължаваме с едно много разпознаваемо цвете, което

бабите ни познават добре и наричат монетки,

парички, медалче и други. Това е лунарията. Тя е двугодишна и има склонност да се самозасява, което значи, че именно сега е момента да я настаните в градината си.

Цветето не е придирчиво. Цъфти в бели и розови багри, а след опрашване образува интересните кутийки в идеално кръгла форма, точно като монетки. Те ще украсят градината или дома, а могат да се вмъкнат и във всякакви арт проекти.

Още една китка от миналото, която доста устремено си проправя път към дворовете и сърцата на градинарите отново е нигелата. Наричат я още „любов в мъгла" или „момини мигли".

Нигела, засята сега ще започне да цъфти много по-рано в сравнение с тази, засята напролет, както обикновено се препоръчва. Съветваме да отбележите мястото, за да не оплевите пониците по погрешка в бъдеще.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X