Напишете дума/думи за търсене

Живот в сянката на другите

Британският крал Чарлз III. Снимка: windsor.royal.family/ instagram

Никога в британската история не е имало монарх, който толкова дълго да се е готвил за трона. На практика почти целият живот на 75-годишния крал Чарлз III преминава в очакване на този момент. Принуден да прави много компромиси, да се учи да прикрива чувствата си и да преглъща всевъзможни обвинения от най-близки хора. Но най-трудното нещо, с което му се налага да свикне, е да живее в сянката на други.

Когато майка му Елизабет II се възкачва на трона, той е само на четири години, но вече всички погледи са вперени в него, защото е следващият по линията за наследяването му. Архивни кадри от нейната коронация показват едно малко окоронено момче, което изтрива брилянтина от главата си и поднася длан под носа на баба си, за да го помирише. Години по-късно Чарлз ще признае, че косата му е била пригладена с „най-ужасните неща на света" и се чувствал в сатенената си риза като завързан. Много бързо той ще трябва да свикне и с други несгоди като дълги отсъствия на родителите му заради пътувания в чужбина и прекалената строгост на баща му Филип. Особено второто се оказва сериозен проблем за момчето, което по природа е много чувствително.

Чарлз дръзва да говори за това години по-късно, когато бракът му с лейди Даяна се разпада и

се опитва да обясни

защо толкова отчаяно
се нуждае от близостта
на дългогодишната си
любовница Камила

Той одобрява книгата „Принцът на Уелс", която биографът Джонатан Димбълби пуска за него през 1994 г. В нея се твърди, че Чарлз е бил напълно потиснат от силната личност на баща си и се чувствал притиснат от него да се ожени за Даяна. Майка му пък била прекалено заета и никога не показвала емоциите си.
Една от най-фрапиращите случки е как родителите му се връщат след 4-месечна обиколка на Британската общност през 1954 г. Малкият Чарлз е сред високопставените лица, които чакат кораба им да акостира. Провира се между тях, за да е пръв, но майка му го посреща с думите: „О, не ти, скъпи".

Сестра му принцеса Ан отхвърля неговите твърдения и ги отдава на прекалената му чувствителност, от която изглежда се е притеснявал и баща им. Според приближени на семейството принц Филип смятал, че Чарлз може да стане слаб и уязвим и затова се заел да го закалява, което обаче още повече накарало сина да се затвори в черупката си и да се насочи към теми като опазване на околната среда и биоземеделие, за които свободно може да изрази мислите си. Разбира се, до момента, в който става ясно, че е изпращал собственоръчно написани бележки до министри, за да търси помощ за реализиране на свои благотворителни проекти. Те ги наричали „черен паяк" заради неговия почерк, но мнозина възприемат това и като подходящо наименование за оказвания натиск от негова страна.
Може би не трябваше да се изненадвам, че толкова много хора не успяха да проумеят какво правя, защитава се Чарлз тогава. По-късно става ясно, че е получавал за благотворителния си тръст пари в пазарски чанти от противоречиви чужди богаташи, като на някои било обещавано британско гражданство и звания. Вината за случвалото се бе поета от личния му секретар, който напусна Чарлз след 40-годишна вярна служба.

Да регистрираш

само присъствие,
ще е фатално,
пише кралят
в дневника си,

когато е на 22 г. По това време той води безгрижен живот на желан ерген. Завършил е университет, с което се превръща в първия член на британското кралско семейство, получил цивилно образование, а не частно зад стените на двореца. 

Когато е на 23 г., за първи път среща голямата си любов Камила Паркър Боулс. Тя е с година по-голяма от него. Първоначално са само приятели, но по-късно се впускат в гореща любовна авантюра, която е прекратена след заминаване на Чарлз в чужбина, за да се присъедини към британския кралски флот. Версиите за раздялата им са многобройни – от негово нежелание да се жени толкова млад до неодобрение на избраницата му от страна на двореца. Според един от биографите им Камила е определена като „неблагонадежден партньор на престолонаследника", защото няма аристократично потекло и са известни предходни нейни любовни връзки. Други път твърдят, че става въпрос за обикновено недоразумение – просто той не е показал, че е сериозен в намеренията си и тя се е омъжила за своя стар приятел Андрю Паркър Боулс.

Подтискан от дете в семейството, Чарлз III успява да сбъдне мечтите си и да остане с единствената си истинска любов СНИМКА: X / woman&home
Подтискан от дете в семейството, Чарлз III успява да сбъдне мечтите си и да остане с единствената си истинска любов СНИМКА: X / woman&home

Пресата периодично свързва Чарлз с различни красавици и намеква, че му е време за брак, след като прехвърля 30 г. В тази атмосфера той среща 19-годишната Даяна, която е от благородническо семейство и твърде млада, за да е жена с история като Камила. Явно затова тя бързо получава одобрение от двореца и само след няколко месеца любовни отношения се женят. Сватбата им през юли 1981 г. е наречена приказна и гледана по телевизията от рекорден брой зрители по цял свят. Още на следващата година се ражда първият им син Уилям, а след две години и вторият Хари. В началото на 90-те вече започва да се говори за пукнатини в брака им, които първоначално биват отричани, но в края на 1992 г. двамата се разделят. Няколко месеца по-късно Даяна обвинява Камила за проблемите си с Чарлз, като твърди, че двамата са продължили да имат любовни отношения, дори след като са създали семейства. Репликата й:

„В брака ни беше

пренаселено,
защото бяхме трима"

дълго време преследва Чарлз и в крайна сметка той признава любовта си към Камила, след като и самата тя е разведена през 1995 г. Междувременно до медиите стигат доста нелицеприятни неща за изневерите му с нея по време на брака с Даяна. Твърди се, че няколко дни преди сватбата той изпраща на любовницата златна гривна с инициали на тайните им имена, които използват за кореспонденция помежду си. Също така, че предупреждава бъдещата си съпруга, че винаги ще отделя време за Камила. Самата Даяна пък осъзнавала, че това ще е фактор в техния личен живот, но не си давала сметка, че ще го направи непоносим.

След нейната трагична смърт при катастрофа в Париж през 1997 г. се прокрадват съмнения, че може да е убита. Появява се бележка на Даяна от 1995 г., в която пише, че съпругът й планира инцидент с нейната кола, за да може да се ожени за друга. Проведените разследвания не откриват Чарлз да има вина, но публичният му образ е толкова очернен, че тръгват призиви да се откаже от трона и да отстъпи място на сина си Уилям.

Личните му съветници

неуморно се трудят
да оправят неговия имидж,

особено след като настоява да се ожени за Камила. Двамата се появяват за първи път публично през 1999 г., но встъпват в брак шест години по-късно. Твърди се, че Чарлз многократно се е опитвал да предизвика разговор по темата, но отговорът на майка му бил: „Не искам да говоря за онази зла жена".

Необходими са години, за да може скандалите около тяхната любов да затихнат, силният спомен за Даяна да избледнее и бъдещият крал да започне да гради самостоятелен образ. Първаначално това става чрез пътувания в чужбина, на които той замества майка си. С напредване на нейната възраст присъствието му и в самата Великобритания става все по-голямо. Когато баща му принц Филип се оттегля от кралски задължения през 2017 г., той често заема мястото му до кралицата. След неговата смърт през 2021 година, когато здравето на Елизабет II се влошава бързо, Чарлз поема повечето от монархическите й задачи. Прави го с лекота и от позицията на човек, който 70 г. се е подготвял за този момент. Смъртта на кралицата през септември 2022 година обаче беше големият му тест. Макар планът за нейното погребение да се знае от десетилетия, Чарлз използва всяка своя реч в дните на траур, за да подчертае и колко уникална е била тя като човек и майка. По този начин той се сля с всеобщата скръб, обхванала нацията и се позиционира като достоен наследник на покойната кралица.

„Въпреки усилията на пиар екипа му, той беше засенчван на всеки един етап от живота си – от майка си, от Даяна, а през последните години и от синовете си Уилям и Хари. Тези, които го познават, обаче го описват като
човек, който
обича разговорите,
историята и
спокойствието
на природата

Музикалните му интереси варират от Вагнер през Ленард Коен до джаз. Играч на поло и ловец, който обаче не се интересува от мейнстрийм спортове. Въпреки интереса си към екологията и социалната справедливост, има репутация на човек, който обича пищните партита и пътешествия", пише „Файненшъл таймс". Но изданието отбелязва, че за разлика от майка си, която почти не е давала интервюта по лични въпроси, Чарлз подробно е обяснявал всичките си идеи през годините. Според кралски кореспонденти той се е чувствал принуден да се изразява пламенно чрез речи, статии и интервюта не само заради дълбока вяра в защитаваните от него каузи, а защото се е състезавал с магнетичното присъствие на Даяна. По думите им той отчаяно е искал да бъде известен с работата си, а не с привилегированото си положение.
Крал Чарлз със сина си Уилям Снимка: Twitter/@tokkianami
Крал Чарлз със сина си Уилям Снимка: Twitter/@tokkianami

Още през 70-те започва да се вълнува от опазване на околната среда и социалната справедливост, когато това не са толкова наболели теми както днес. „Той работи твърде много, често до полунощ", признават през годините служители на двореца.
Сега, когато е начело на най-голямата монархия в света, може да изглежда, че е излязал от сянката на всички и притежава необходимите лостове да реализа своите идеи за по-справедлив и устойчив свят, но това не е съвсем така. Той вече понесе първи удар, след като британското правителство го спря да участва в световната среща за климата в Египет. Преценено бе, че не е подходящо разпален природозащитник като него да представя Обединеното кралство на форум, в който ще се обсъжда приносът на всяка държава за финансиране на неизбежните щети, причинени от климатичните изменения.

В опитите за потушаване на семейните скандали Чарлз също понесе удар с решението на по-малкия си син все пак да публикува своя автобиография, в която да обясни причините да се откаже от кралски задължения и да емигрира в САЩ със съпругата си Меган. Хари бе съветван да не го прави толкова бързо след смъртта на своята баба и в първите месеци от царуването на баща си. Американското издателство на книгата обаче съобщи, че тя ще бъде пусната на 10 януари 2023. Даже разкри как ще изглежда корицата й. От нея става ясно, че
Хари е избрал
за заглавие
само една дума
- Spare,
която означава
резервен или
излишен
Самият Чарлз също предприе ход, с който подсказа, че няма да разчита на по-малкия си син при изпълнение на своите монархически задължения. Той поиска законодателна промяна за увеличаване на своите държавни съветници, които могат да го заместват при болест или пътуване в чужбина. Така щансовете тази роля някога да бъде поверена на Хари или на чичо му принц Андрю, който бе замесен в секскандал с непълнолетни, бяха на практика заличени. Което, разбира се, не означава, че кралят няма да носи последиците на всеки скандал, в който имената на двамата биват замесени, колкото и да се опитва да се дистанцира от тях. Единственото му утешение може да бъде, че вече е устоявал на грешни стъпки и обвинения и от други близки хора през живота си. И е проявил завидна издръжливост, от която се нуждае всяка монархия във времена, когато все повече хора я смятат за отживелица.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X