Напишете дума/думи за търсене

Професии, които остаряват

С напредването на технологиите процесите в обществото са склонни да стават по-умни и по-автоматизирани. Заради това е възможно да се предвиди, че колкото по-оперативна е една позиция, толкова повече тя има тенденция да изчезва с годините. Пример за това са касиерите в супермаркетите.

Преди няколко години Amazon стартира Amazon Go, което не е нищо повече от супермаркет без касиери. Клиентът влиза в акаунта си в Amazon и когато стигне до магазина, се създава виртуална карта. Когато напусне магазина, той ще бъде таксуван от същия акаунт, с който се е чекирал.

По същия начин телемаркетинг операторите се заменят с автоматично обслужване на клиенти, след като всичко се извършва през мобилни телефони или банкомати.
Заместването на човешкия труд с машини в оперативните процеси намалява разходите на компанията и е причина за тенденцията дори големите традиционни корпорации да се адаптират към новия модел. Оказва се, че компаниите, които не са в крак с времето, биват поглъщани от тези, които с радост приемат иновациите, дори и да са по-нови на пазара.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X