Напишете дума/думи за търсене

Логотерапия – търсене на смисъл в живота

Човешкият дух, отношението и свободата на избор са в основата на логотерапията - психотерапевтична рамка, разработена, за да ви помогне да се справите с екстремен дистрес чрез намиране на цел в живота.

Логотерапията свободно се превежда като „лечение чрез смисъл" на гръцки. Австрийският психиатър и оцелял от Холокоста Виктор Франкъл разработва този психотерапевтичен подход.

Роден през 1905 г. във Виена, Франкъл израства свидетел на различни прояви на дискриминация и антисемитизъм. През 1942 г. той и съпругата му са депортирани в първия от няколкото концентрационни лагера по време на Втората световна война.

За 2,5 години, които прекарва в затвора, Франкъл се озовава в търсене на смисъл във физическите и психологически мъчения, които той и хората около него изпитват ежедневно. Неговите наблюдения за силата на намирането на цел, дори в изключителен хаос, в крайна сметка довеждат до развитието на логотерапията.

Според теоретичната рамка на Франкъл намирането на смисъл в живота е от съществено значение за способността на човек да се справя, адаптира и преодолява несгодите, но това не е нещо, което се намира само в негативните събития.
Намира се във всеки момент, в отношението, което избирате, докато се справяте с трудностите на живота, и в начина, по който връщате на света.

Основни принципи и основни концепции на логотерапията
Логотерапията, считана за вид екзистенциална терапия, се основава на принципа, че търсенето на смисъл в живота е основна човешка черта и откриването, че смисълът е ключът към психическото благополучие и разцвет. Известно е също като терапия, насочена към смисъла.

Франкъл вярвал, че травматичните или трудни преживявания могат да се разглеждат като част от по-голяма житейска пътна карта и като неизбежни събития, които трябва да бъдат издържани, за да се постигне по-голяма, желана цел или резултат.

Основните понятия в логотерапията
„Човешкият дух" е подчертан в основата на логотерапията. Това е нерелигиозна концепция, а по-скоро духовно измерение на себе си, което позволява:
- учене от грешки
- адаптиране към нови обстоятелства
- развиване на съвест, чувство за правилно и грешно
обичайки и предлагайки услуга на другите
- живеейки със страст за кауза, по-голяма от индивида

Това „ноетично" измерение, както го описва Франкъл, е това, което отделя хората от другите бозайници и създава възможност за изживяване на свобода на избор и лична отговорност. Ноетичното се отнася до интелектуалния аспект.

Разпознаването на човешкия дух е това, което ръководи 3-те основни концепции на логотерапията:
Свобода на волята: Хората избират как да реагират на живота и носят отговорност за своя избор.
Воля за смисъл: Хората са подтикнати да намерят смисъл в живота и когато не могат, това води до „екзистенциален вакуум". Това се отнася до чувства на празнота, апатия и безсмисленост.
Смисълът на живота: Смисълът и целта идват от това, което може да допринесете за света, а не от това, което светът може да ви осигури. Това изисква активно търсене на смисъл момент след момент във всяко ново преживяване и ситуация.

Просто казано, Франкъл теоретизира, че подхранването на човешкия дух подкрепя търсенето на смисъл в живота и намирането на смисъл в живота може да помогне на хората да преодолеят дори най-тежките обстоятелства.

Търсенето на смисъл в живота
В логотерапията намирането на смисъл в живота не се ограничава до времена на бедствие. Според тази психологическа теория целта може да бъде намерена чрез:
Преживявания: Какво печелите от света, като истина, красота или любов.
Творения: Това, което връщате на света, като дела или съзидание.
Отношение: Как гледате на света, дори във времена на трудности.

Франкъл вярвал, че това отношение е крайъгълният камък за намиране на смисъл в живота. Поддържането на положителна перспектива е от съществено значение за ефективното справяне с това, което той нарича „трагичната триада". Триадата се състои от три предизвикателства, с които почти всички хора се сблъскват по някакъв начин:
- вина
- страдание
- смърт

Според теорията на логотерапията, дори при обстоятелства на екстремен дистрес или несгоди, избраното от вас отношение може да ви помогне да преодолеете или да ви задържи.

Логотерапевтични техники и стратегии
В психотерапевтичната практика логотерапията е вид „разговорна" терапия. Работите в тясно сътрудничество с обучен специалист по психично здраве, който ви води през екзистенциално изследване, използвайки:
Сократов диалог: Терапевтът задава провокиращи мисли въпроси, за да проучи вашите ценности, чувства и вярвания по дадена тема.
Парадоксално намерение: Изправяте се доброволно пред най-лошите си страхове, често в преувеличен сценарий, за да насърчите чувството за контрол и да изградите овластяване.
Отклоняване от рефлексия: Научавате се как да пренасочите фокуса си от личните си страхове или страдание към трансцендентни ценности и идеали, по-големи от себе си, като любов, служба на другите или духовност.

Тези техники ви помагат да развиете уменията, необходими за постигане на откриването на смисъла на живота от Франкъл миг по миг, насърчавайки чувството за цел и способността да се справяте с трудностите.

За кого е подходяща логотерапията?
Логотерапията може да помогне на всеки, който изпитва екзистенциалния вакуум, описан от Франкъл като всепроникващо чувство за безсмислие, отчаяние и апатия. Той чувствал, че вакуумът допринася за психологически предизвикателства като:
- безпокойство
- депресия
- пристрастяване
- идея за самоубийство

Всеки може да изпита екзистенциалния вакуум по различни причини, включително:
- загуба на работа или неудовлетвореност
- смърт на любим човек
- самота или изолация
- промяна на религиозните вярвания
- преместване в нова културна среда
- преживяване на травма
- постигане на дългосрочна цел или внезапна загуба на цел
- пенсиониране
- синдром на празно гнездо
- хронични медицински състояния, като рак

Логотерапията може да помогне на тези, които живеят с психични заболявания, но също така е предназначена да помогне на всеки, който преминава през екзистенциален вакуум .

Подкрепена ли е логотерапията от науката?
Ограничените изследвания подкрепят ефективността на логотерапията.
Едно проучване със смесени методи от 2023 г установи, че логотерапията е ефективна за намаляване на симптомите на депресия, мисли за самоубийство и безнадеждност сред хората, живеещи с тежко депресивно разстройство.

А в проучване от 2021 г оценката на употребата на логотерапия сред хора с диабет установи, че тя успешно намалява тревожността и депресията от смъртта, изгражда надежда и подобрява придържането към лечението.

Логотерапията може да бъде ефективна стратегия за
подпомагане на борбата с различни предизвикателства на психичното здраве сред имигрантите, които се приспособяват към новата културна среда.

Логотерапията е обещаваща като ефективен подход за:
- подобряване на брачното удовлетворение
- намаляване на депресията сред децата
- справяне с ниския смисъл на живота, свързан с психичните разстройства
- намаляване на прегарянето на работа и синдрома на празното гнездо
- изграждане на устойчивост

Логотерапията като рамка, основана на лични мнения и чувства, е трудна за научно изследване. Поради това му липсват множеството широкомащабни клинични изпитвания и проучвания, наблюдавани при други психотерапии, като когнитивно-поведенческата терапия.

Обобщение
Логотерапията е вид психотерапия, основана на убеждението, че намирането на смисъл в живота насърчава психическото благополучие и процъфтяване. Твърди се, че страданието е неизбежно, но отношението, което възприемате към преживяванията си, може да ви помогне да намерите смисъл дори във времена на изключителна беда.

Според рамката на Виктор Франкъл логотерапията помага за изграждането на устойчивост и ви насърчава да намерите значими начини да допринесете за света, които ви помагат да преодолеете индивидуалните трудности.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X