Напишете дума/думи за търсене

Галя Щърбева: Не всеки може да хване гората

Галя Щърбева и Анатолий Попов в студиото на “24 часа от живота”
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

На 19 години за пръв път Галя Щърбева прекрачва прага на Нова телевизия и остава там над 25 години.

След гимназията я приемат “Финанси” в УНСС, но на втората година разбира, че висшата математика и счетоводството не са нейната стихия и записва “Икономическа журналистика” в Свободния факултет. “Добре, че беше втората специалност. В момента, в който видях тази материя, се успокоих, че съм намерила мястото си. А още с първото прекрачване на нюзрума в Нова тв ми беше ясно, че няма да има друга работа за мен”, разказва Щърбева в последния епизод от сезон 9 на подкаста “24 часа от живота”.

След като телевизията спира предаването “Комбина”, което води заедно с Лора Крумова, Галя започва да снима интересни истории за съботно-неделното “Събуди се”. Първата е за една Мис България, която израства в центъра на София, но решава да отиде на село и да отглежда животни.

Тя ѝ дава контакти на други като нея и така рубриката преминава в предаване, прелива в книга, а Галя вече е събрала истории за повече от две книги. “Преди ковид не беше модерно да хванеш гората, сега вече е тенденция и все по-млади хора го правят”, разказва водещата и признава, че лично тя отдавна е хванала гората. 15 години води новини, след това 3-часово публицистично предаване, но след началото на форма̀та “Да хванеш гората” се усеща най-разпознаваема и най себе си.

Колко е важна границата в журналистиката, за най-тежкия ѝ професионален момент и още от интересния разговор с Галя Щърбева слушайте в подкаста “24 часа от живота” в сайта на “24 часа” и във всичките ни подкаст платформи. Ще ни откриете като “24 часа podcast”.

X