Напишете дума/думи за търсене

Какво пропускаме, когато искаме да повишим личната си мотивация?

Източник на визиите - Lidl

Личната мотивация се определя като едно от уменията на 21-ви век. Тя е движещата сила в свят на неограничени възможности, в който можем да живеем по-добре, да сме по-удовлетворени и по-щастливи, стига да намираме в себе си извора на желанието да се развиваме.

Къде е този извор? По рождение ли го имаме или можем да изградим умението да се мотивираме? Защо понякога въпреки цялото ни желание за развитие нещо все не се получава? Какво пропускаме, когато става дума за лична мотивация?

Намираме отговор на всички тези въпроси в новия епизод на видеокаста „Уменията на 21-ви век”, продуциран от Лидл България.

Източник на визиите - Lidl
Източник на визиите - Lidl

В него гости са две дами, специалисти по лична мотивация и коучинг – процесът на събуждане, култивиране и разгръщане на вътрешните сили – Надежда Михайлова и Веселка Цочева.

В своя професионален път те са идентифицирали няколко слаби момента в процеса на изграждане на лична мотивация и дават лесни насоки за преодоляването им.

„Трябва” или „Искам”

Когато възникне нужда от промяна, от създаване на нов навик или изпълняване на задача, обикновено мислим за нея с глаголите „трябва” или „искам”.

Ако думата е „трябва”,  много е вероятно тази нужда да е възникнала от външни стимули – очаквания на близките или работодателя, обществен натиск (тук социалните мрежи са особено влиятелни) или друга причина, която обаче не идва от сърцето ни.

И ако мотивът не е достатъчно стимулиращ, съпротивата в нас често е силна. Обикновено се подчиняваме на „трябва“ без проблеми в работата, защото там възнаграждението и признанието допълнително усилват желанието ни да свършим дадената задача.

Не толкова лесно намираме мотивация за личните проекти, които „трябва” да свършим. Да, знаем, че „трябва” да спортуваме и да се храним здравословно, но все намираме оправдание да отлагаме действието,  защото вътрешно не смятаме за нужно да го правим, казваме си „и така съм си добре”.

Много по-различна става атмосферата, ако превърнем „трябва” в „искам” и си помогнем с правилните доводи. Колко по-вдъхновяващо звучи „Аз искам да съм здрав/а, енергичен/а и подвижен/а, затова искам да спортувам редовно и да се храня правилно”, вместо „Трябва да ходя 3 пъти седмично на фитнес и не трябва да ям сладко”.

„Съумеете ли да превърнете „трябва” в „искам”, няма да има сила, която да ви спре”, обясняват Веселка и Надежда.

Мързел или умора

Устремени към следващи и следващи проекти, често обвиняваме себе си, че не сме достатъчно мотивирани, че сме мързеливи, че другите са много по-добри от нас…, а всъщност сме просто уморени.

Енергията, която е запалителната искрица за личната мотивация, не е константа. Тя се изчерпва по пътя към сбъдването на мечтите и има нужда от време, за да се възстанови.

Вместо да се самобичувате, че все отлагате да направите нещо, помислете дали имате  достатъчно енергия не само да започнете, но и да развиете и поддържате това ново начинание. И ако отговорът е „не”, разместете плана и сложете най-отгоре задачата „Да си почина хубаво”.

След това вдъхновението и мотивацията ще дойдат сами, без да ги каните или да ги търсите усилено.

„Изобщо отлагането е много силна обратна връзка на тялото и ума ни”, казва Надежда.

Невинаги става дума за ниска лична мотивация, понякога са страхове, съмнения или ясна нужда нещо в плана да се дообмисли, задълбочи и проучи още малко.

Когато се отделим внимание и време за разрешаване на тези недостатъци от нашия план, мотивацията  ще дойде от само себе си.

Успявам или се уча

Един от силните активатори на мотивацията е приемането на слогана „Или ще успея, или ще се науча”. С други думи – провал не съществува, съществува учене. 

„В нашата практика имаме хиляди примери на хора, възкръснали от пепелта на инерцията и променили траекторията на живота си, само защото са възприели принципа „Успявам или уча”, обясняват гостите на видеокаста.

Какви още насоки за повишаване на личната мотивация дават, кои са въпросите, с които трябва да подхождаме към всеки нов проект или идея, вижте в новия, шести епизод на видеокаста „Уменията на 21-век”, създаден от Лидл България.

 За гостите в шести епизод:

Надежда Михайлова е сертифициран коуч към Международната федерация по коучинг и е сред водещите треньори в България с повече от 20 години опит в областите на лидерство и личностно развитие.

Веселка Цочева е мастър коуч, фокусиран върху подкрепа за постигане на успех с лекота, а в потвърждение на уменията ѝ, тя е и успешен бизнес лидер.

За видеокаста „Уменията на 21-ви век“:

Образователният видеокаст „Уменията на 21-ви век“ е продължение на успешна вътрешна програма за обучения в личностни, социални и граждански умения, която се провежда сред служителите на Лидл България.

Той осигурява платформа за разговор по важни за личностното развитие и израстване теми. Водещи на видеокаста са двама служители от HR екипа на Lidl – Александрина Николова и Александър Стоичков. В разговори с експерти те обсъждат актуални теми като медийна грамотност, изграждане на личен бранд в социалните мрежи, асертивна комуникация, поставяне и постигане на лични цели, баланс между работа и личен живот и много други.

Първите четири епизода предизвикаха голям интерес и имат общо над 160 хиляди гледания.

Епизодите от видеокаста „Уменията на 21 век“ са достъпни безплатно в канала на Лидл България в YouTube, като всеки месец ще се предлага на аудиторията по един нов епизод.

 

  • Ключови думи:
X