Напишете дума/думи за търсене

Жени, преживели насилие, са вдъхновение за обектива на голямата Елина Кешишева

Фотографиите на Кешишева в изложбата “Контакт”
СНИМКИ:
ГЕОРГИ ПАЛЕЙКОВ

Българката, която от години живее във

Франция, отново с изложба у нас

Жени, претърпели насилие, застават пред обектива на световноизвестната фотографка Елина Кешишева, за да покажат, че не са жертви, а вдъхновение. В красиви снимки тя улавя силата на жените и умението им да преминават от слабо в силно състояние, предавайки тази сила чрез контакт с хората около себе си.

Българката, която от години живее във Франция, се върна у нас, за да представи изложбата си “Контакт” в софийската галерия One. 

ЕЛИНА КЕШИШЕВА
ЕЛИНА КЕШИШЕВА

Приличащи на горски нимфи, омагьосани, опиянени от своята свобода и връзката им с природата, жените във фотографиите на Кешишева танцуват, държат се за ръце и предават енергия чрез контакта си една с друга. Зареждащата сила на свързването е основната сюжетна линия, която присъства в сцените.

Затова водещото послание, което Елина Кешишева иска да предаде на публиката, е, че хората са зависими от силата на другите, която може да бъде както рушаща, така и съграждаща.

Вместо модели пред обектива на Кешишева са жени, които наистина са преминали през нелек път и са преживели насилие. Фотографката прави изложбата заедно с фондация Emprove, чиято цел е да покаже, че

жените, преживели насилие,

всъщност носят вдъхновение,

мотивация и пример,

че вътрешната сила може да променя не само собствения, но и живота на другите. Освен фотографии изложбата включва и въздействаща видеоинсталация от визуалния артист Виктор Попов.

През 2020 г. фондация Emprove създава първата общност от жени, успели да се освободят от емоционално или физическо насилие, за жени, поели към промяна и нов живот. Затова и те доказват, че домашното насилие не създава жертви. 

Фотографиите на Кешишева в изложбата “Контакт”
СНИМКИ:
ГЕОРГИ ПАЛЕЙКОВ
Фотографиите на Кешишева в изложбата “Контакт” СНИМКИ: ГЕОРГИ ПАЛЕЙКОВ

Елина Кешишева бе един от най-популярните модели у нас. Предложение от френска агенция я отвежда в Париж преди 28 години, където живее и до днес. В началото тя е манекенка там, но впоследствие решава да мине от другата страна на фотообектива и става фотограф. В момента Елина е изключително успешна и търсена, а заради таланта и различния поглед получава покана да снима рекламната кампания на гиганта “Диор”. 

СНИМКИ:
ГЕОРГИ ПАЛЕЙКОВ
СНИМКИ: ГЕОРГИ ПАЛЕЙКОВ

Преди 3 години Елина Кешишева представи изложба с впечатляващи снимки - “Лета”, като фотографиите тогава бяха на голи женски тела.

“Не правя еротични

фотографии. Не търся

сексуалното

Голото тяло е представено по съвсем различен начин. Наясно са, че третирам голотата с много голямо уважение и желание да я сложа на пиедестал. Когато снимам, усещам телата по-скоро като скулптор, почти не фотографски”, разказа тогава в интервю за “24 часа”.

Сега изложбата ѝ може да бъде разгледана до 14 юли.

СНИМКИ:
ГЕОРГИ ПАЛЕЙКОВ
СНИМКИ: ГЕОРГИ ПАЛЕЙКОВ

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X