Напишете дума/думи за търсене

Рокли, чанти, чаропи - как да сме елегантни по еталон

Когато подбира тоалета си, жената може да прояви значително по-голямо въображение от мъжа, защото изискванията на етикета към външния й вид не са така строги. Обличайте се така, че да се чувствате удобно и да бъдете себе си. Защото, ако носите нещо, което в момента е модерно, но ви е тясно или не е във вашия стил, няма да направите впечатление на обществото. Ефектът по-скоро ще бъде обратен, защото със сигурност няма да имате добро самочувствие, няма да съумеете да се държите естествено и да блеснете с чар и елегантност. А и ще изнервите хората около себе си.

Преди да решите какво да облечете, трябва непременно да съобразите:
- какво е времето навън
- какви са модните тенденции в момента
- кои цветове ви отиват
- къде отивате и какви хора ще срещнете.

За да направите добро впечатление, тоалетът трябва да е съобразен с това дали сте на гости на майката на приятелката си; на среща с бизнеспартньорите на съпруга си; на прием, на който ще присъства и министър-председателят, или на женско парти. Много е важно да съобразите като каква сте поканена. Не е все едно дали ще сте една от многото гости, или сте най-добрата приятелка на домакинята, или сте съпруга на важен гост.

Ако сте поканена на обяд в голфклуб и после ще ви покажат игрището, не е добре да отидете с обувките за танци. Ако сте поканена на вечеря и после имате намерение да идете на танци, обуйте обувките на токчета, но не посягайте към дългата рокля. Оставете шапката и ръкавиците вкъщи.

В пола и сако, които си подхождат по цвят и материя, ще сте винаги елегантна, каквото и да ви предложи денят. Ако обаче знаете, че ви очакват бизнес срещи или важен обяд, облечете костюм и блуза в любим цвят. Костюмът може да е и с панталон, ако се чувствате добре в него, но за официални случаи полата е задължителна. Дължината й трябва да покрива коляното.

Ако сте на коктейл, градинско парти или сред компания, с която не сте свързана служебно, полата може да е по-къса, но никога над коляното. Дори младите дами с прекрасни бедра би трябвало да си позволяват миниполи само когато са в тесен приятелски кръг.


Какво и колко можете да покажете

Коктейлната рокля може да е с гол гръб, с презрамки, с дълбоко деколте, но бюстът да е покрит. Единственото условие е всичко, което се вижда, да е красиво и това че го показвате, да е преимущество за вас.
Преценете сама дали роклята да е без ръкави, или ще е във ваша полза да е с къси или три четвърти ръкави. Няма да сгрешите, ако имате шал. Този аксесоар е елегантен, удобен и многофункционален.

В официалната част на вечерята или приема завършва тоалетът. След това, на партито, може да го свалите и да покажете изящни рамене, гръб, деколте.

Дългата рокля е задължителна, когато кавалерът ви е във фрак или смокинг. Трябва да е поне до глезените. Но дори когато покрива обувките, бъдете с чорапи.

Чорапогащник с телесен цвят или една идея по-тъмен е подходящ за всички случаи и за всички тоалети. Черното също е елегантно. За официални срещи може да си позволите и светлосиво, тъмнозелено или дори виненочервено, ако отиват на тоалета ви и на вас.

Избягвайте ярките и дръзки цветове и фигуралните чорапи, макар да са модни. С тях ще направите добро впечатление само сред приятели. Чорапогащникът към изискания тоалет трябва да е фин. Плътните изглеждат добре при други поводи.

Чантичката към дългата рокля е основен аксесоар.
Вечерният и официалният тоалет изискват чантичка тип портмоне - малка, никога от кожа, и в цвят, който отива на роклята. Може да е от сатен, гладко кадифе, украсена с пайети или страсчета. Не е нужно да е скъпа, защото понякога е подходяща само за една нощ. Хубаво е да не е ярка и фрапираща, за да не коментират, че и на миналия прием сте била с нея. Сребърно и златно са почти универсални цветове и подхождат на всички тоалети.

Изключително важно за тоалета и за цялостното присъствие на дамата как носи чантичката. Не бива да виси на рамото или да се прехвърля от ръка на ръка като вещ, която пречи. Дръжте я внимателно, с елегантен жест, а не като пазарска торба.

Шапките и ръкавиците са въпрос на вкус. Носете шапка, ако се чувствате красива. Шапките с големи периферии крият очите от слънцето и са подходящи единствено за коктейли и градински партита. За вечерни и официални случаи подбирайте малки шапки, които стоят по-скоро като аксесоари в косата. Подбирайте ръкавиците с фантазия. Те могат прекрасно да допълнят тоалета, но могат и да го развалят, ако не знаете как да ги носите или са от неподходяща материя.

В затворено помещение дамите не свалят шапките си, а при ръкуване не свалят ръкавиците си.

Основен гардероб

Всяка дама трябва да има в гардероба малка черна рокля, в която се чувства прекрасна. Винаги ще бъдете изискано облечена. Кройката трябва да е семпла и да я прави подходяща за повече случаи. Всеки път ще изглеждате различна, ако я допълвате със сако или шал. С тънко поло или риза отдолу може да отидете на работа или в командировка. С подходящо бижу, цвете или брошка ще сте строго официална. Затова не пестете пари за нея. Трябва да е от фина материя. Чифт черни кожени обувки също са добра инвестиция.

Елегантна блуза в дискретен цвят от естествен и ефирен плат, която отива на всички костюми и сака, е важна част от основния гардероб. Но усилията ви да изглеждате стилна и съвършена ще са напразни, ако ноктите ви не са безупречни и маникюрът ви не е поддържан.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X