Когато става въпрос за хранене на детето, комбинацията от здравословни ястия и точно време за хранене е от ключово значение.
Децата се променят с годините, така че техните енергийни нужди трябва да бъдат адаптирани към изискванията на всеки етап от живота им. Храненето им отчита фактори като темпа на развитие и растеж, вкусове, апетит, физическа активност и тяхното здравословно състояние.
И въпреки че всяко дете е различно, има някои насоки, които може да приемем като общи препоръки, които бележат здравословното и балансирано хранене.
Хранене през първата година
През първата година от живота млякото ще бъде основната храна. По принцип кърменето е идеално за бебето поне през първите 6 месеца. Многобройните му ползи са научно доказани - предаването на защитни сили на бебето, доставка на всички хранителни вещества, от които се нуждае, и укрепване на връзката между майката и детето.
Кърменето трябва да бъде при поискване, т.е. бебето знае кога е гладно и ще го покаже, като е будно и активно, смуче ръцете ви или обръща главата си, ако му потъркате бузата. Продължителността на храненията е променлива, бебето трябва да се оставя да суче толкова дълго, колкото е необходимо.
Препоръчва се кърмата да бъде единствената храна на бебето през първите 6 месеца от живота. Също така е важно тя да бъде основна храна заедно с допълващи продукти през първата година.
Разбира се, изкуственото кърмене с модифицирани адаптирани млека също е вариант в конкретни случаи. Друга алтернатива би било смесеното кърмене, което се състои в даване на мляко и от двата вида.
Началото на допълнителното хранене може да бъде отложено до 4 месеца, особено при деца, които получават изкуствено кърмене, но никога преди това. Идеалното е от 6 месеца нататък.
На около 8 месеца бебетата вече могат да ядат малки, меки, нарязани парчета твърда храна. Между 9 и 12 месеца е препоръчително те да започнат да използват лъжица и вилица, с помощта на родителите си. Всяка нова храна трябва да се предлага отделно, без да се комбинира с други, за да се открият евентуални хранителни алергии.
Хранене между 1 и 3-годишна възраст
На този етап хранителните навици са окончателно установени, така че работата на родителите тук е много важна. Този период се характеризира с преход между фазата на много бърз растеж, характерен за кърмачетата.
Идеята, че „дебелите деца са по-здрави и по-красиви“ трябва да бъде забравена. Сериозният проблем с детското затлъстяване се вкоренява от най-ранна възраст. В действителност енергийните нужди са около 100 килокалории на килограм тегло на ден.
Препоръчително е храната им да се раздели горе-долу, както следва:
• Закуска: 25%. Това ястие трябва да съдържа млечен продукт, зърнени храни и парче плод.
• Обяд: 30%. Зеленчуково пюре с варива, паста, ориз, гювечи. Месо или рибна по формата на пюре или на малки парченца, или омлети. За десерт използвайте плодове или кисело мляко.
• Следобедна закуска: 15%. Плодове, шунка, сирене на малки парченца или кисело мляко.
• Вечеря: 30%. Дайте предпочитание на зеленчуци, зърнени храни и плодове. Мляко със или без зърнени храни.
Храна между 4 и 8-годишна възраст
Храненето на детето, както и физическите упражнения, са ключови за развитието през този период.
Децата на тази възраст вече могат да се хранят сами. Консумацията на храна няма да е еднаква и ще има големи и по-малки ястия.
Нуждите от калории за тази възраст при деца със заседнал начин на живот са 1200 килокалории при момичетата и до 1400 при момчетата.
Разпределението трябва да бъде както следва:
• Закуска: 25% от общите калории. Трябва да осигури поне 3 от 5-те основни групи храни: млечни продукти, зърнени храни и пресни плодове.
• Обяд: 30-35% от общите калории. Менюто може да се състои от първо ястие от зеленчуци и варива, паста или ориз; и второ ястие от постно месо, риба или яйца.
• Следобедно закуска: 15%. Порциите млечни продукти, плодове и въглехидрати могат да се допълнят при това хранене с лека закуска.
• Вечеря: 25-30%. Добър избор на храна за вечерта ще бъдат салати, зеленчуци, кремове, супи. Като допълнение риба, месо или яйца.
Хранене между 9 и 13 години
Етапът от 9 до 13 години се характеризира с бавно прогресиращ растеж през първата половина и по-засилен растеж в края, с поява на пубертетния ръст. Основните калорични нужди са 1800 килокалории на ден. Това ще се увеличи с 200 килокалории, ако се извършва умерена физическа активност.
Най-общо казано, 50-55% от калориите трябва да бъдат осигурени под формата на въглехидрати, 25-35% под формата на мазнини и 15-20% под формата на протеини.
Какви храни се препоръчват за деца?
В детското хранене, вместо да се говори за конкретни препоръчани храни, е за предпочитане да се установи каква трябва да бъде диетата за деца. Следователно някои характеристики ще помогнат на възрастните да адаптират ястията със здравословен критерий:
• Разнообразие: Трябва да ги свикнете да ядат всичко. Ключът към възпитаването на здравословни хранителни навици у децата е да им предложим разнообразие от най-ранните им години. Трябва да им се осигури храна от всички групи храни (плодове, зеленчуци, месо, риба, зърнени храни, варива).
• Баланс: Храната трябва да се разпределя през деня, така че тялото да получава хранителните вещества, от които се нуждае. Уверете се, че детето има поне 3 последователни хранения на ден.
• Вкусно: Може да използваме различните вкусове и аромати, за които знаем, че ще бъдат по-апетитни за нашите деца.
• Забавление: Насърчете ги да участват в пазаруването, приготвянето на ястия и подреждането на масата. Това ще бъде възможност за тях да се научат на добри навици.
• Изненада: Кажете им всичко, което знаете за храната. Те ще бъдат изненадани да разберат колко е важно да внимават какво ядат. Не повтаряйте ястия, тъй като това може да доведе до монотонност и скука.
• Опитайте се да имате добра семейна рутина по време на обяд или вечеря в спокойна атмосфера.
През последните десетилетия се наблюдава бум на силно рекламираните свръхпреработени продукти, които включват думи като лек, без захар или без глутен. Те обикновено пречат на здравословните и балансирани диети, тъй като са с високо съдържание на калории, пристрастяващи и непропорционални в състава на захари или мазнини.
Проблемът със злоупотребата с тези нездравословни продукти е, че те предразполагат децата към недохранване, затлъстяване и проблеми във физическото и интелектуалното развитие. Ако добавим към това заседнал начин на живот пред телевизора или с мобилните им телефони, не е изненада, че има все по-нарастваща пандемия от детско затлъстяване.
Коментари (0)
Вашият коментар