Напишете дума/думи за търсене

Защо ръцете издават възрастта повече от другите части на тялото

Мислете за ръцете си като за пръстените в ствола на дърво.

В телевизионния сериал „По-млада" Лиза - героинята на Сътън Фостър, се представя за милениум, когато се опитва да влезе отново в издателската индустрия, макар че е майка на 40+ години.
Но тайната на Лиза е почти разкрита в първи сезон заради ръцете й. „Внимавай с ръцете си, скъпа. Те са безумни," казва на Лиза пияна писателка, изиграна от Джейн Краковски. Пиянските й разсъждения може да са верни.

Ръцете имат тънка кожа, така че трябва да полагате грижи за нея.

Някои типове кожа показват стареене повече от други.
Ако сте бяла жена, ще имате крепави, набръчкани ръце, докато средиземноморската кожа е по-склонна да има кафяви петна. По-тъмната кожа остарява много, много по-бързо, но може да бъде суха, пепелява и да страда от дерматит.

Д-р Анджела Ламб, дерматолог и директор на Факултетната дерматологична практика на Westside Mount Sinai в Ню Йорк, отбелязва, че всеки с колагенови нарушения като синдрома на Елерс-Данлос може да е по-склонен към стареене на ръцете, както и всеки, който приема разредители на кръвта. „Ако приемате лекарства за разреждане на кръвта и кожата ви е склонна да образува синини лесно и ако имате повече синини, това може да направи ръцете ви да изглеждат по-стари", каза Ламб.

Възрастта, разбира се, е важен фактор. Стареенето на ръцете е проблем най-вече за жените над 50 години.
То може да се прояви по различни начини, включително старчески петна, видими вени, креписта или отпусната кожа и грапавост.

„След като кожната бариера на ръцете е нарушена, може да бъде наистина трудно да се излекува, защото ръцете се занимават с толкова много неща. Така че, когато кожата ви е груба, чувствителна и сърбяща, всичко, което искате да сложите на ръцете си, е наистина плътен овлажнител, вероятно стероиден крем с рецепта от вашия лекар.

Нанасяйте локален кортикостероид или вазелин през нощта, а отгоре сложете памучни ръкавици, за да помогнете за овлажняване на кожата. Така наречените маски за ръце също могат да помогнат за овлажняване на ръцете и да направят кожата да изглежда по-плътна.
Кремовете с ретинол могат да помогнат за намаляване на появата на кафяви петна, освен това могат да стимулират производството на колаген за увеличаване на еластичността, което може да намали появата на стареене на ръцете. Ламб обяснява, че харесва особено третиноин - ретиноидно производно, за тази цел.

Лечение в кабинет
За всеки, който търси медицинско лечение, дерматолозите имат много възможности.
Терапията с интензивна импулсна светлина или IPL е насочена към кафяви петна и може да отнеме между едно и три приложения в рамките на поне един месец, за да бъде ефективна.

Химическите пилинги, които могат да третират кафяви петна и да стимулират колагена, обикновено са по-малко популярни, тъй като отнема повече време на ръцете да се възстановят, а те са една от най-често използваните части от тялото. Освен това хората няма да искат ръцете им да се белят прекомерно.

По-нова опция, наречена PRP - лечение с богата на тромбоцити плазма - също придоби популярност.
При тази процедура се взема кръв от пациента, след което тя се обработва по специален начин, със специален апарат, с цел отстраняване на еритроцитите, за да получи богата на тромбоцити плазма и се инжектира в опакото на ръцете. Това удебелява кожата и тя подобрява външния си вид, като дава сигнал на тялото да свърши тази работа. Това обикновено отнема най-малко три терапия в рамките поне на един месец.

Въпреки че стареенето върху ръцете засяга еднакво мъжете и жените, при господата големите кръвоносни съдове изглеждат привлекателни, докато при дамите това не е съвсем валидно.


Как да се справим с ежедневното износване на ръцете
90% от очевидното стареене идва от слънцето. И ръцете в крайна сметка са особено уязвими на излагане на слънце, защото не са защитени с дрехи през голямо количество време през годината и хората не са склонни да слагат слънцезащитни продукти върху тях.
Но едно от най-лесните неща, които може да направите, е да нанесете върху ръцете си слънцезащитен крем с минимален SPF 30, който да използвате няколко пъти на ден.

Повече от четири години след като Световната здравна организация обяви разпространението на COVID-19 за пандемия, всеки знае колко е важно да се мият ръцете. Но не всички от нас са включили овлажняването в рутините си за миене на ръцете.

От козметична гледна точка, ако ръцете ви са сухи и раздразнени, това ги кара да изглеждат по-стари", признава Ламб. „Така че прилагането на овлажнител веднага щом излезете от банята, веднага след като измиете ръцете си, е наистина важно."

Добавете и крем с витамин С към обичайната си рутина, за да подпомогнете процеса на стареене. Витамин С, естествен антиоксидант, предпазва кожата от ултравиолетова радиация и стимулира клетките около кръвоносните съдове, което може да подпомогне здравата кожа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X