Истинска божествена паста от Сардиния ще опитат заклетите почитатели на гастрономията на 26 септември от 18:30 ч. в ресторант ADOR на хотел InterContinental Sofia. Само за вечер емблематичното място на столичните жълти павета ще се превърне в Изумрудения остров в партньорство с Академията за италианска кухня в България.
Най-голямото изкушение за небцето на ценителите ще бъде пастата „Су Филиндеу“, наречена още „Нишките на бога“. Кулинарното творение с 300-годишна история се прави чрез изтегляне на тънки нишки от грис, които се сушат върху специална тава, наречена фунду. След това нишките се накъсват на парчета и се накисват в бульон със специални сирена. Заради специалния начин на готвене някои наричат ястието част от световното културно наследство или най-рядката паста в света.
Този уникален деликатес ще бъде придружен от хрупкаво препечени филийки - традиционен сардински хляб Пане Карасау, напоени с първокласен зехтин.
Майсторка на „Су филинду“ ще бъде Лучила Ченчиарели - римлянка със сърце и душа от Сардиния. Самата тя се определя като „cucinista“, тоест интуитивен ентусиаст за готвене, а не професионален готвач.
"Су филинду е повече от храна – това е изкуство и традиция, предавани от поколения," споделя Ченчиарели. „Само шепа хора в света владеят тази техника и аз съм развълнувана да я споделя с българската публика“, допълва тя.
Сред останалите изкушения на масата в ресторант ADOR ще блестят Кулурджонес - малки пълнени джобчета паста, които приличат на миниатюрни бижута. Гарнирани с разтопено масло и свежа салвия, те ще разкрият пред гостите още една страна от богатството на сардинската кухня.
Кулминацията на вечерта ще бъде нежно прасенце сукалче със зеленчуци, ароматизирано с дива мирта. Ароматът на печеното месо, съчетан с уханието на тази вълшебна средиземноморска билка, ще пренесе гостите директно в сърцето на Италия.
За финал, сладък акорд ще завърши симфонията от вкусове. Ис Пардулас - традиционен сардински десерт, който ще разкрие сладката страна на острова.
Ястията ще бъдат майсторски съчетани с внимателно подбрани сардински вина. Свежото бяло Верментино Костамолино ще допълни деликатните нотки на пастата, докато плътното червено Канонау ди Сардиня Костера ще подчертае богатия вкус на основното ястие.
"Това не е просто вечеря, а пътешествие през вкусовете и традициите на Сардиния," споделят от Академията като целта е гостите да се потопят в атмосферата на острова и да усетят страстта в приготвянето на храната.
За резервации: +359 877 340 000 / [email protected]
За повече информация: https://fb.me/e/2kijc1SFa