Напишете дума/думи за търсене

Лимецът - последната храна на Христос (+рецепти)

Лимецът (Triticum monococcum L.) е древен вид уникална пшеница с четири слоя обвивки. Зад името му стоят невероятни легенди. Говори се, че е оцелял през всичките години, откакто съществува човечеството и че се е втъкал в човешкия геном. Огромното му предимство пред други култури е фактът, че въобще не се поддава на изкуствено торене и генни модификации. Земеделците не го обичат особено, защото въобще не се „връзва“ на малките им трикове и големите им химии. Класовете му се обелват със специални машини, което донякъде затруднява и произодителите на зърно. Иначе е непретенциозна култура, устойчива на суша и ниски температури, която лесно се отглежда и може да оцелява там, където обикновената пшеница не може да вирее.

Последната храна на Христос

Смятат лимеца за древното жито на фараоните, хлябът на траките и последната храна на Христос. Открити са находки от лимец отпреди 15 хил. години около делтата на Нил, както и в тракийските могили. При това зърната са се запазили непроменени.

Гърците наричали лимеца "tiphe", турците "siyez", а руснаците - оркиш, однозернянка или полуполба, за французите и италианците той е просто "малката спелта".

Лимецът е може би най-рано култивираната пшеница - около 7500 г. пр. Хр. Предполага се, че първо е култивиран в югоизточна Турция. Има данни, че е отглеждан и в Мароко, Франция, бивша Югославия.

-----

Специалисти твърдят, че хибридните пшеници въздействат върху репродуктивните способности на човека.

---------

Почиства почвата, не се поддава на химии

Най-важното е, че лимецът е генетично чиста храна. Освен това той не поема тежките метали, както и радиацията заради много твърдата си обвивка. Не се влияе и от торене и чрез повече торове не могат да се увеличат добивите от него. Подобно на маслодайната роза и той почиства почвата, където расте, което е уникално свойство. В различни източници се споменява, че има и особена енергийна структура, която влияе благотворно на тялото ни, когато го консумираме.

Дивата пшеница се среща на много места в България - най-вероятно е да я видите в района на Източните Родопи. Ще различите еднозърнестия лимец като плевел покрай пътищата и по синорите на Южна и Югозападна България.

Бие обикновеното жито по цинк и магнезий

За лимеца се знае, че хранителните му качества са по-високи от тези на хибридната пшеница. В него има 2 пъти повече мазнини и протеини от обикновената пшеница, но се твърди, че глутенът в него не е толкова опасен за хората с алергии.

Данни от изследвания сочат, че зърното е с над 30% по-високо съдържание на манган, цинк и магнезий в сравнение с хибридните сортове. А при покълване съдържанието на цинк и магнезий се увеличава поне 7-8 пъти.

Лимецът е изключително богат на витамините А, В, С и Е. Витамин Е е мощен антиоксидант, стимулира сърдечносъдовата, имунната и половата система.

Препоръчва се при колит, дори на диабетици, тъй като въглехидратите лесно се усвояват от организма. Предполага се, че предпазва от рак на дебелото черво. Дивото жито е изключително трайно и не променя качествата си. Зърното е толкова хранително, че със 100 г покълнал лимец човек може да изкара цяла седмица без нищо друго.

Къде го има

Лимец се продава в магазините за здравословна храна, както и на някои биощандове в големите супермаркети. Предлага се смляно брашно от лимец (за 500 г около 3 лв.), готово за използване в домашни хлебопекарни. а 100 г зърно излиза 2,80 лв. Готовият хляб е около 3 лв.

Може да се консумира като зърната се накиснат вечер в кисело мляко и на сутринта се изяждат. Добре е да се поема в естествен вид.

От смлян лимец може да се приготвят различни видове тесто. С него лесно и бързо можете да си сготвите вкусни и хранителни печива.

Малък съвет

Ако зрънцата са ви все още твърди след накисването, можете да го сварите на принципа на ориза – 3:1 във вода за около 20 мин.

Хляб с мая

Около 500 г брашно от лимец

300 мл хладка вода

1 кубче мая

1 ч. л. сол

1 ч.л. захар

3 с. л. олио или зехтин

В съд разтворете маята с малко топла вода, захарта и 2 с. л. от брашното. Оставете да шупне. В съд за месене сложете останалото брашно, направете кладенче и сложете закваската и солта. Започнете да сипвате по малко от водата и да месите.

Тестото ще стане лепкаво, това да не ви притеснява.

Покрийте го с кърпа и го оставете на топло да втаса около 50 минути.

С набрашнени ръце премесете отново тестото, оформете го, покрийте го и го оставете да втаса отново, докато удвои обема си. Печете в предварително загрята фурна на 180-200 градуса.

-----

Твърдят, че хлябът, приготвен с лимец, въздейства силно на настроението и влияе почти като наркотик. Затова някои го наричат „веселото жито“.

Детска закуска с лимец

Разбъркайте следните продукти, оставете да поемат ароматите си и сервирайте на хлапето си за сутришна или следобедна закуска, също и за десерт след основно ядене:

100 г лимец,

сварен за 20 мин в 300 мл вода и отцеден

1 кофичка био кисело мляко (или БДС стандарт)

2 суп. л мед

? кг ягоди (или друг сезонен плод. В краен случай – плодове от компот или сладко)

5 домашно приготвени овесени сладки

1-2 бишкоти

смлени сурови орехи и бадеми за поръсване

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X