Напишете дума/думи за търсене

Върнете си контрола като родител по този начин

В днешно време родителите трудно намират добри начини да възпитават децата си, което ги кара да се чувстват изгубени и апатични. Така го описва Хайме Барилко в книгата си „Страх за децата“. Според този автор някои родители, които са объркани от ролята си и се страхуват от нахлуване в личното пространство на децата си, искат да възвърнат контрола.

В наши дни родителите са по-гъвкави и отворени да изслушват и разбират питомниците си. Въпреки че това е предимно положително, този нов стил на отглеждане идва с няколко предизвикателства, с които родителите трябва да се сблъскат.

Поради дългите работни часове, които противоречат на нормалния семеен живот, на мнозина им е трудно да контролират децата си. Но малчуганите имат нужда от модел за подражание. В тази статия ще ви кажем как да си върнете контрола като родител в дома си.

Най-голямото предизвикателство е да си върнеш контрола, без да се превръщаш в тиранин. За да се преодолее това предизвикателство, следващите модели вземат предвид различните пречки, пред които трябва да се изправят съвременните родители.

Три модела за конструктивен контрол за възстановяване на контрола като родител

Авторитет, базиран на модел за подражание
Контролирането на вашите деца е от съществено значение за тяхното образование и растеж. Освен това е от основно значение да им дадете пример, защото няма смисъл да се опитвате да ги научите на ценности, ако вие самите не дадете пример.

Следователно първото нещо, което трябва да имате предвид, е, че децата ще са склонни да се държат по начина, по който се държите.

„Когато се доближа до дете, то предизвиква у мен две чувства - нежност към това, което е, и уважение към това, което може да стане."
Луи Пастьор

Ако кажете нещо на детето си и след това направите точно обратното, то само ще види как се държите и ще копира това. Следователно вие носите огромна отговорност, когато става въпрос за възпитанието на децата ви.

Приоритети и ценностна власт
Да бъдеш авторитет, изисква да ги научиш колко е важно да се държат добре. Родителите трябва да се уверят, че децата им разбират как вашата власт цели тези ценности да бъдат приоритет. Вие контролирате наследниците си само когато ги възпитавате да растат и да бъдат по-добри.

Авторитет, базиран на комуникация
Трябва да сте напълно наясно какво казвате на децата си. Но думите не са достатъчни, тъй като трябва също да внимавате за тона, който използвате и как говорите с тях.

Ефективни начини за общуване с вашите деца
Начинът, по който общувате с тях, е един от основните аспекти на тяхното възпитание и развитие, стига да го допълвате с вашите
действия.

Ето няколко примера как да говорите с тях. Във всеки един от тези примери ще видите разликата между лошата и ефективната комуникация. Основната разлика е, че в последния можее да възвърнете контрола си като родител чрез обич вместо принуда.
• „Подайте ми това“ срещу „Имаш ли нещо против да ми дадеш това, моля? Аз и баща ти бихме харесали това.“
• „Ще стане на моето“ срещу „Кажи ми защо направи това, слд като знаеш, че не ни харесва“.
• „Почистете стаите си или ще имате проблеми“ срещу „Първият, който почисти стаята си, получава награда! 1, 2, 3… Давай!“
• „Почисти стаята си или си наказан“ срещу „Стаята ти е много разхвърляна. Ако я почистиш до края на следобеда, ще ти донеса любимата ти закуска."
• „Отиди да спиш“ срещу „Кажи ми какво си сънувал снощи. Да видим дали може да продължиш да го сънуваш отново. Ще ти разкажа една история, която да ти помогне да заспиш."
• „Дразниш ме“ срещу „Остави ме да си почина и тогава ще си поиграя с теб още малко.“
• „Тези панталони са твърде мръсни“ срещу „Жалко е да си цапаш дрехите през цялото време. Не може да излезем така. Ако се опиташ да не се цапаш, ще ходиш по-често на гости на Гошко."

Защо е добре да си върнете контрола като родител
Целта е не само децата ви да ви се подчиняват, но и да разберат защо трябва да се държат така. По този начин ще може да ги научите да установяват връзка със стойността на доброто поведение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X