Напишете дума/думи за търсене

Долче фар ниенте: сладостта да не правиш нищо

Вероятно отделяте момент в това всеки ден да използвате изкуството на долче фар ниенте (dolce far niente) и дори не го знаете. Тази концепция може да се каже, че допълва.

Италианците знаят добре, че дните често са претоварени със задачи. Затова те смятат, че отделянето на време за толкова непродуктивни дейности като пиене с приятели, гледане на телевизия или просто излежаване на дивана може да бъде изключително полезно.

Тази рецепта за насърчаване на благосъстоянието може да ви помогне да възприемете ежедневието си като „повече от просто още един ден“.

Когато отделите момент за размисъл, почивка или общуване, вие се грижите за здравето си. Освен това резултатът от тази грижа за себе си често е усещането за щастие.

Практикуването на долче фар ниенте ви прави щастливи
Тази ренесансова тайна, основана на здравословния отдих, ви приканва да си починете. Това ви кара да се отпуснете и да търсите удоволствието. Но какво точно е релаксацията? Някои автори твърдят, че може да се дефинира по два различни начина:

• Това са моментите, в които се чувстваш свободен. Това определение предлага да решите кога и къде ще се насладите на тези мигове. Вие правите съзнателен и доброволен избор.
• Дейностите, които извършвате за удоволствие. Чувството на благополучие, което изпитвате от изпълнението на възнаграждаващи задачи, има потенциала да презареди енергията ви, като ви накара да се почувствате по-добре.

Концепцията на долче фар ниенте обаче надхвърля свободното
време и дейностите, които предприемате. Намеква се за субективното възприятие за благополучие, за преживяването, което възниква от знанието, че сте въвлечени в дейности, които ви отпускат.

Практикуването на „изкуството да се наслаждаваш на живота“ те кара да чувстваш, че тежестта на ежедневието намалява. Това е състояние на наслада. Приятно, удобно и почти наркотично.

Някои тайни
Независимо дали се разбира като времето, което посвещавате на себе си, определени дейности, които извършвате, или субективното преживяване на радост, долче фар ниенте е един от ключовете за преживяване на живота с по-добро здраве, по по-положителен начин и с по-голяма мотивация. Това е основно, защото ви позволява да се освободите от стреса като разкъсващ враг на вашето благополучие.

Долче фар ниенте е отношение, което ви позволява да се наслаждавате на релаксиращи и възнаграждаващи дейности.

Обградете се с хора, които ви правят щастливи
Потопете се в спомените си. Какво ви кара да се чувствате добре често? Сред дейностите, които ви осигуряват благополучие, е прекарването на качествено време с хората, които обичате.

Да бъдете с приятелите си или с партньора си, са неща, които ви осигуряват наистина приятни и релаксиращи преживявания. Освен това те ви позволяват да укрепите отношенията си с тях и да подхранвате връзките на привързаност, които ви обединяват. Това означава, че може да се обградите с интимни и дълбоки преживявания.

Гмурнете се между страниците на невероятни истории
Четенето е дейност, която насърчава вашето благополучие. Когато четете, мозъкът ви е по-активиран. Например основната зрителна област се активира интензивно, когато се потопите в историите на любимите си герои. Това означава, че когато четете, може да бъдете и да се почувствате, почти буквално, персонажите в любимите си романи, защото „виждате“ историите, които четете.
Сред ползите от четенето е релаксацията.

"Няма двама души, които някога са чели една и съща книга."
Едмънд Уилсън

Пътуване
Пътуването е една от тайните, които носи тази италианска концепция. Когато пътувате, вие се потапяте в култури, които са потенциално различни от вашата. Имате полза, като опознаете себе си по-добре. Вие също израствате лично.

Преживявайки приключения и предизвикателства, може да се почувствате по-свободни.


Изкуството на малките удоволствия
Ако ви е интересно да се движите с живота и да отделяте време, за да „не правите нищо“, може също да опитате да се насладите на малките моменти от ежедневието. Видът, който е „вкусно непродуктивен“.

Ето едно упражнение.

Направете си кафе или чай. Внимавайте да не е прекалено горещо. Вземете чашата в ръце. Сега почувствайте колко възнаграждаваща е топлината в контакт с кожата ви. След това погледнете съдържанието му. Какъв цвят е? Вижте неговите нюанси.

Докоснете го до устните си и отпийте. Сладко ли е? Горчиво? Приятно? Отвратително? Отпийте отново. Опитайте и се насладете на момента. На вашия момент. Време е да се посветите на себе си, да „не правите нищо продуктивно“. Вие практикувате изкуството на долче фар ниенте.. Какво е чувството?

Тази практика се състои в това да посветите момент от деня си на непродуктивност на доброволна основа. Това изкуство е толкова старо, колкото и ние, като човешки същества. Имаме обаче склонност да го пренебрегваме. Но когато оставим непродуктивното свободно време на заден план, рискуваме да натрупаме стрес.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X