Напишете дума/думи за търсене

Фемицидът - убийственият феномен във връзката

В днешни дни психологията разработва все повече и по-добри изследователски проекти по отношение на типологията на фемицида, за да помогне за облекчаване, предотвратяване и справяне по-ефективно с този срамен проблем, който все още е изключително разпространен в съвременното общество.

Типологията на фемицида включва уксорицид - ситуация, която описва убийствата на жени от ръцете на техните партньори или бивши партньори. Това е много сериозен социален проблем.
Много организации вече се занимават с тази рамка на насилието между половете. Целта е да се повиши осведомеността и да се създадат политики за образование, превенция и лечение.

За съжаление, терапевтичните лечения на мъжете насилници не са особено ефективни.

През октомври 2018 година изследване на психолога и криминалиста Раул Агилар Руис е публикувано в дигиталното издание на Общия съвет по психология на Испания Infocop.

Това ценно проучване разкрива четири профила и типологии на фемицидите. Както характеристиките и възможните терапевтични подходи, които човек може да приложи във всеки отделен случай. Това изследване предоставя ценни данни за подобряване на резултатите от терапевтичните интервенции.

Изследването на типологията на фемицида
Това проучване анализира 237 присъди за фемицид. Мъжете, извършили конкретните убийства, са страдали от различни психични разстройства, когато са извършили отвратителния акт.

Изследването разглежда и връзката между психичните разстройства и степента на психично увреждане. Също така се говори за възможна връзка между суицидното поведение и разпадането на една връзка. Резултатите от проучването предлагат четири профила или типологии на фемицидите.


Типология 1 - психично заболяване
Тези мъже страдат от психично разстройство, но без видими предишни предупреждения за криминална опасност. Сред наблюдаваните нарушения психотичните симптоми са чести, заедно с биполярни или заблуждаващи разстройства. Тези мъже не са имали история на насилие извън семейната връзка и не са имали никакви брачни конфликти. Няма оплаквания от жените, които били нападнати, през годината преди да се случи престъплението срещу тях. Изглежда, че убийствата са били следствие от остри кризи в мъжката психопатология. Те нямат нищо общо с ревността или раздялата.

Типология 2 - асоциално/принудително поведение
Този тип мъже са имали история на предишно насилие и са консумирали много алкохол и наркотици. Освен това те са имали история на насилие вътре и извън семейната си среда. В допълнение те са страдали от нарцистични и дисоциални разстройства на личността, въпреки че изглежда да не са имали симптоми на депресия или тревожност. Тези типове са склонни да реагират бурно на изоставяне или ревност, което се превръща в насилствени и непредсказуеми атаки.

Типология 3 - нормализирано/страшно поведение
Този тип мъже показват тежки симптоми на депресия и тревожност, преди да напуснат или прекратят романтична връзка. Въпреки че не злоупотребяват с алкохол или наркотици, те имат история на насилие спрямо партньорите си. Има записи за многобройни конфликти и чести оплаквания от жертвата през годината преди убийството им. Също така има сведения за техните многобройни заплахи за самоубийство, които съвпадат с изоставянето на партньорите им, а не с подадените жалби.

Типология 4 - умерена/ревнива/асоциална личност
Това, което изглежда най-силно засяга този тип мъже, не е актът на изоставяне, тъй като той е насилствен само когато жената го напуска заради друг мъж. Мотивацията му изглежда е главно ревност. Психичните разстройства, свързани с тази фемицидна типология, обикновено са разстройства на настроението и невротични разстройства.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X