Напишете дума/думи за търсене

Маски с яйца за различните типове коса

Яйцата са суперхрана, защото тяхната хранителна стойност ги прави изключително важни за здравословното и балансирано хранене.
Високото съдържание на хранителни вещества в тях също е добро за локално приложение, когато става въпрос за грижа за косата.
Може да ги използвате и върху кожата и ноктите, за да им осигурите хранителни вещества и да се борите с определени състояния.

Яйцата съдържат незаменими аминокиселини, които тялото ви не създава самостоятелно. В тях има още протеин, мастни киселини, витамини (А, В група, D и Е), минерали (фосфор, желязо, цинк и селен).

Защо са полезни за косата?
Протеините гарантират добра капилярна структура, която прави косата силна и й придава много обем. Аминокиселините са полезни за растежа. Мастните киселини подхранват косата от корените до краищата, за да предотвратят сухотата и цепенето на краищата. Фолиевата киселина (витамин В9)предотвратява косопада, а цинкът я заздравява. Биотинът (витамин В7) се грижи за здравето на косата.
Тези вещества са много полезни за косата, независимо дали се консумират или прилагат локално.

Жълтък и суха коса
Яйчният жълтък е много полезен за суха и увредена коса или за накъсани краища. Когато го прилагате редовно, получавате хидратация, блясък, мекота и по-малко къдрици.

Може да го използвате по три различни начина:

• Ако често използвате шампоан и имате много суха коса, може да използвате яйчен жълтък ежедневно. Всичко, което трябва да направите, е да смесите шампоана с жълтъка. Това ще направи козметиката по-пенлива и по-питателна.

• Яйчният жълтък може да бъде отличен балсам за суха коса, като я оставя мека и хидратирана. Добре е да го използвате преди обичайния си шампоан, за да избегнете остатъци от яйцето. Това ще даде на косата ви идеален ефект и ще я почисти след всяко измиване.

• За по-интензивна терапия направете маска за коса, като използвате яйчен жълтък, комбиниран с растително масло (кокосово, бадемово, жожоба, маслиново или арганово). Нанесете върху цялата коса и го оставете да действа поне половин час.

За мазна коса
Ако имате мазна коса, най-добре е да използвате само богатия на ензими яйчен белтък, защото той съдържа витамини от група В и селен, наред с други хранителни вещества. Яйчните белтъци спомагат за регулирането на производството на себум на скалпа. Също така може да бъдат полезни за лечение на пърхот и за придаване на обем на косата.

• Разбийте леко яйчния белтък, преди да го използвате. Прилагайте го преди шампоана. Оставете го да престои 20 минути.
• Винаги използвайте хладка или топла вода, когато миете косата си след третиране с яйчен белтък. Ако използвате гореща вода, тя може да сготви белтъка, което ще доведе до „украсяване” на косата с яйце.

За нормална коса
Нормалната коса може да се възползва от хранителните вещества както на белтъка, така и на жълтъка, защото те се балансират взаимно.
• Всичко, което трябва да направите, е да разбиете леко яйцето и да го нанесете върху косата за 20 минути. Използвайте тази маска веднъж седмично.

С използването на яйца ще имате сияйна коса и ще избегнете косопада.

12 типа коса. Разбери каква е твоята!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X