Напишете дума/думи за търсене

Можем ли да си набавим нужното количество витамин А само чрез храна?

Снимка: Pixabay

Витамин А е мастноразтворим витамин, тясно свързан със зрението, растежа на костите, репродуктивните и клетъчните функции и имунната система.

Той се среща под две форми: предварително образуван (в животинските продукти) и провитамин А (прекурсор на витамин А в растителните продукти). Най-често срещаният вид провитамин А е бета-каротинът – антиоксидант, който помага за неутрализиране на свободните радикали в тялото.

В повечето случаи можем да си набавим оптималната доза витамин А с храната, която консумираме, и не е необходимо да приемаме добавки.

Няма повод да се притесняваме от недостиг на витамин А от apteka.framar.bg, ако се храним разнообразно, не спазваме специален хранителен режим и не страдаме от заболяване, което изисква прием на по-големи дози от него. Важно е да се отбележи, че предозирането с витамин А може да бъде опасно за здравето ни.

Храни, които съдържат витамин А

Той се съдържа в плодовете, зеленчуците, месото, рибата и ядките. Според диетолога Елис Хоуман поддържането на оптимални стойности витамин А е лесно, ако знаем кои са основните му източници.

Млечни продукти

Прясното и киселото мляко, сиренето и маслото са богати на витамин А.

Яйца

Всички знаем, че яйцата са с висока хранителна стойност. Жълтъкът съдържа почти всеки витамин и минерал, от който тялото ни се нуждае, за да функционира нормално. Едно твърдо сварено яйце доставя близо 8% от препоръчителната дневна доза витамин А.

Риба

Мазните риби като сьомга и скумрия са чудесен източник на витамин А. Порция от 30 г сьомга съдържа 7% от препоръчителната дневна доза.

Черен дроб

Черният дроб е най-богат на витамин А. Експертите препоръчват също пастет от черен дроб. Лебервурстът, вид наденица, съдържа толкова много витамин А, че не бива да го консумираме по-често от веднъж в седмицата. 30-грамова порция пържен говежди черен дроб осигурява над 700% от препоръчителния дневен прием.

Плодове и зеленчуци

Семената и ядките също могат да ни осигурят витамин А.

От плодовете и зеленчуците най-богати на витамина са жълто-оранжевите и тъмнозелените, както и зеленолистните.

Сладък картоф (батат)

Един цял, необелен и изпечен батат съдържа 1403 мг витамин А, или 156% от препоръчителната дневна доза. В този зеленчук той е под формата на бета-каротин, който според учените предпазва от макулна дегенерация (заболяване на очите) вследствие на стареенето.

Моркови

Половин чаша суров морков съдържа над 450 мг витамин А, което е 51% от препоръчителната дневна доза.

Спанак и броколи

Спанакът е богат източник на хранителни вещества. С половин чаша сварен спанак може да си набавите 64% от препоръчителната дневна доза витамин А, а с половин чаша броколи – 7%.

Кайсии и тиква

От плодовете най-богати на витамин А са кайсиите, грейпфрутът, тиквата и мангото.

Предозиране с витамин А

В големи количества витамин А и другите мастноразтворими витамини са токсични, тъй като тялото не може да отдели излишъка, което води до тяхното натрупване.

Дневна доза над 200 000 мг може да причини гадене, повръщане, световъртеж и замъглено зрение, а продължителният орален дневен прием над 3000 мг – увреждане на черния дроб, главоболие, диария, кожни проблеми и болки в ставите.

Предозирането с витамин А е особено опасно по време на бременност, защото се свързва с някои тежки увреждания на плода.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X