Напишете дума/думи за търсене

8 начина за лечение на вагинална сухота

Този проблем често се появява по време на менопаузата поради намаляването на производството на естроген - един от женските полови хормони. Има обаче и случаи, които реагират на психологически фактори, инфекции или други здравословни проблеми.

Вагиналната сухота може да бъде придружена от дразнене, парене и сърбеж. Поради загубата на естествена влага, вагината е по-податлива на атака от някои микроорганизми, които причиняват инфекции.

В допълнение към това, промяната на pH на зоната има отрицателно въздействие върху сексуалната сфера. Проникването става по-трудно, което прави половия акт болезнен и незадоволителен. Това от своя страна намалява сексуалното желание и води до дистанциране с партньора.

Какво може да направите, за да предотвратите вагиналната сухота и да я лекувате?

1. Използвайте лубриканти
Лубрикантите и овлажняващите кремове за интимната зона са най-добрите съюзници в борбата с вагиналната сухота. Техните съединения помагат за намаляване на триенето по време на полов акт и следователно предотвратяват дразненето и болката.

Най-препоръчителните са на водна или силиконова основа. От друга страна, видовете на маслена или парфюмирана основа могат да повредят презервативите и да причинят други неудобства (както вътрешни, така и външни).

2. Избягвайте прекомерната хигиена
Осигуряването на добра интимна хигиена е ключов навик за предотвратяване на инфекции и лоши миризми. Въпреки това не е добра идея да миете вагината си твърде много, тъй като това може да причини сухота.

3. Увеличете консумацията на вода
Ежедневната консумация на вода е навик, който помага за хидратирането на тялото. Ето защо, като част от естественото лечение срещу това състояние, е важно да увеличите количеството вода, което пиете всеки ден.

Това не е само добър навик за цялостното ви здраве. Той също така помага за насърчаване на производството на естествено смазване.

Пийте поне 8 чаши вода, за да насърчите производството на натурален лубрикант.


4. Не прекалявайте със соята
Соята и нейните странични продукти съдържат изофлавони, фитоестрогени и лигнани. Това са съединения, които преди са били признати за възможната им способност да се борят с вагиналната сухота.

Но изследвания, публикувани през 2009 г. от Европейската академия по андрология, сочат, че излагането на тези вещества е вероятно да има пагубни ефекти върху плодовитостта и репродуктивните функции.

5. Упражнения
Правенето на ежедневни физически упражнения има положително въздействие върху качеството на сексуалния живот. Те не само повишават издръжливостта по време на секс, но също така поддържат тялото здраво и може да предотвратят определени дисфункции.

Ежедневните физически упражнения оказват положително влияние върху качеството на сексуалния ни живот.

• Укрепват pubococcygeus мускул, който се простира от срамната кост до долната част на гръбначния стълб
• Тонизират вагината
• Контролират непрекъснатостта на пикочния мехур
• Увеличават способността за достигане на оргазъм

6. Изберете подходящи продукти за вагината
Използването на парфюмирани сапуни, талк на прах или дезодоранти може да повлияе на появата на сухота. Поради дразнещите си компоненти, приложението им променя pH на вагината и уврежда нейните тъкани.

Затова изберете неутрални продукти. Още по-добре е, ако са направени с натурални съставки.

7. Наслаждавайте се на активен сексуален живот
Поддържането на активен полов живот има много предимства за предотвратяване на този симптом, дори по време на менопаузата.
Въпреки че хормоналните промени могат да бъдат пречка да се насладите, истината е, че сексът с помощта на лубриканти и добра стимулация може да бъде също толкова приятен.

Сексуалната възбуда увеличава притока на кръв в областта на гениталиите и произвежда по-голямо естествено смазване.

Той също така предотвратява вагиналната атрофия, тъй като активира мускулите в областта благодарение на неволните контракции на оргазма.

8. Следете консумацията на определени лекарства
Когато вагиналната сухота се превърне в повтарящ се проблем без видима причина, трябва да вземете предвид лекарствата, които приемате.

Въпреки че не всички жени страдат от този страничен ефект, д-р Миртъл Уилхайт посочва, че пероралните контрацептиви, антидепресантите и антихистамините също са възможни причини за сухота.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X