Напишете дума/думи за търсене

Тези храни може да причинят косопад

Здравата, силна и блестяща коса е нещо, към което се стремят както жените, така и мъжете. В същото време красивата коса не идва само от използването на скъпи продукти за грижа за косата. Точно като кожата, здравата коса също е индикатор за здравословен начин на живот. Изборът на храна, който правите, може или да повреди, или да направи чудеса за косата ви. Вече знаем, че стресът и замърсяването причиняват поражения на нашите коси, но това, което не осъзнаваме, е, че някои храни също допринасят за проблема с падането на косата и изтъняването ѝ. Докато хората обикновено приписват проблемите с косата на стреса и генетиката, друг изненадващ фактор е диетата.

Ето 7 храни, които трябва да избягвате, ако косата ви пада и се борите с косопад:

1. Захар

Да, захарта е също толкова лоша за косата ви, колкото и за цялостното ви здраве. Проучванията показват, че инсулиновата резистентност, която води до диабет и затлъстяване, също може да доведе до загуба на коса или дори до оплешивяване както при мъжете, така и при жените. Фактор номер едно зад инсулиновата резистентност е диета с високо съдържание на захар, нишестета и рафинирани въглехидрати.

2. Храни с висок гликемичен индекс

Храните с висок гликемичен индекс са тези, които причиняват скок на инсулина. Такива са рафинираното брашно, хлябът и захарта (да, отново!). Те могат да създадат хормонален дисбаланс и да причинят скок на инсулина и андрогените, които се свързват с космените фоликули и водят до падане на косата.

3. Алкохол

Косата се състои главно от протеина, наречен кератин. Въпросният кератин е този, който придава структура на косата ви. Алкохолът има отрицателно въздействие върху синтеза на протеини и може да доведе до по-слаба коса и коса без никакъв блясък. Също така, тежката консумация на алкохол може да създаде хранителен дисбаланс и да причини смърт на фоликулите.

4. Диетични газирани напитки

Те съдържат изкуствен подсладител, наречен аспартам, който според изследователите може да увреди космените фоликули. Ако напоследък имате косопад, най-добре е да избягвате напълно диетичните газирани напитки.

5. Джънк фууд

Така наречените джънк фуудс често са пълни с наситени и мононенаситени мазнини, които не само водят до затлъстяване, но и до сърдечно-съдови заболявания. Не на последно място заради тях може да загубите коса. Също така, мазните храни могат да омазнят скалпа ви и да доведат до запушване на порите и смаляване на космените фоликули.

6. Сурови белтъци от яйца

Яйцата са чудесни за косата, но не трябва да се консумират сурови. Суровите белтъци могат да причинят дефицит на биотин, витамин, който подпомага производството на кератин. Авидинът, който присъства в суровия яйчен белтък, се комбинира с биотин и възпрепятства усвояването му в червата.

7. Риба

Високите нива на живак могат да доведат до внезапен косопад. Най-честият източник на излагане на живак е рибата, тъй като концентрацията на метил-живак в рибата се е увеличила през последните няколко десетилетия поради изменението на климата и прекомерния риболов. Морските риби като риба меч, скумрия, акула и някои сортове риба тон са богати на живак.

Косопад: причини и начини да го спрем

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X